Hundratals utställare, talare och besökare. När Lösningar för Offentlig Sektor, e Hälsa+MVTe och Framtidens Hälso & Sjukvård tar över Kistamässan 25–26 januari är det svårt att föreställa sig att vi fram till alldeles nyligen levde i en omfattande pandemi som påverkade alla delar av vårt samhälle.

Det var också pandemins efterdyningar som förra årets mässa till stor del kom att kretsa kring, och sällan har väl vikten av samarbete mellan myndigheter, lokala och regionala aktörer varit tydligare än då.

Sedan dess har mycket hänt, och även om pandemin inte är överspelad har det dykt upp andra utmaningar i dess ställe. Inflation, skenande energikostnader, klimatkris och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. Nu, precis som då, är en av offentlig sektors viktigaste uppgifter att fortsätta leverera tryggt i en tid av osäkerhet.

I en sådan kontext är jag stolt över att kunna presentera ett mässprogram som med sin spännvidd berör många av dessa högaktuella frågor. Att under två späckade dagar hålla tre mässor under ett och samma tak gör det inte bara möjligt att få ta del av de senaste nyheterna, innovationerna och framtidsanalyserna – jag går i god för att det även kommer att leda till givande möten, insikter och inspiration att ta med sig under nästa år.

På temat ekonomi kan vi bland annat höra SKR:s tidigare chefsekonom Bettina Kashefi prata om skattenytta och effektivitet inom offentlig sektor, där hon lyfter fram digitala hjälpmedel, ledarskap och smartare strukturer som några viktiga verktyg.

På samma ämne kommer Günther Mårder, vd för Sveriges största företagarorganisation Företagarna, ge konkreta tips på hur man får mer “pang för pengarna” i offentligt finansierad verksamhet.

Personligen ser jag nyfiket fram emot att få höra samtalet mellan Maria Wetterstrand och Fredrik Reinfeldt, som kommer att kretsa kring det nordiska samarbetet, världsläget och de förändringar som skett sedan deras tid i den politiska hetluften. Hur ser de, med sin erfarenhet, på vägen framåt?

Nu när omvärlden förändras så snabbt ser jag innerligt fram emot få träffa er på plats i Stockholm. Många av oss har haft en stor del av våra möten på distans de senaste åren, och jag är nog inte ensam om att längta efter att få fylla på förråden med den energi som uppstår när människor träffas i den fysiska världen. Plocka fram kalendern och boka in 25–26 januari, och se till att säkra din plats nu.

Vi syns där!

PER MOSSEBY

Ordförande i konferensrådet

SKRIBENT: BITTE ASSARMO