Arrangeras parallellt

Fokus: AI i den
Offentliga Sektorn

Hur kan AI möta samhällets alltmer komplexa krav?

Artificiell intelligens (AI) och digitala verktyg har potentialen att inte bara transformera den offentliga sektorn utan också möta samhällets alltmer komplexa krav på effektivitet, hållbarhet och tillgänglighet. Den digitala omställningen erbjuder nya möjligheter för verksamheter att förbättra sina processer, stärka cybersäkerheten och leverera tjänster på ett mer hållbart och inkluderande sätt.

Detta spår riktar sig till dig som leder, driver eller är en del av den digitala förändringsresan och vill förstå hur du kan använda tekniken för att maximera samhällsnyttan.

Vi pratar AI på mässan

På mässan kommer flera framstående talare och experter att hålla föredrag och inspirera om den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens (AI). Genom sina djupa insikter och erfarenheter kommer de att belysa hur AI omvandlar olika industrier och skapar nya möjligheter för den offentliga sektorn. Besökarna kommer att få chansen att lära sig om allt från maskininlärning och algoritmer till AI-driven automation, och hur dessa tekniker kan appliceras praktiskt i deras egna verksamheter.

Gabriel Westman - Vetenskaplig ledare och AI‍-‍ansvarig

I sessionen kommer jag att tala om Läkemedelsverkets AI-resa från 2021 och fram till idag. Vi har valt att samla medicinsk, teknisk, regulatorisk och organisatorisk kompetens i en AI-enhet. Med detta upplägg så kan vi arbeta både utåtriktat genom AI-vägledning och rådgivning för både sjukvård och läkemedelsutvecklare, och inåtriktat genom att ta fram och driftsätta AI-tjänster till stöd för vår kärnverksamhet, som vi dessutom delar med våra syskonmyndigheter inom EU. Det talas mycket om AI, men en av mina huvudbudskap är att vi måste komma vidare från stadiet med visioner och strategier och starta det praktiska arbetet.

Stina Ehrensvärd - Co-founder Yubico

Hon kommer att tala om hur digitaliseringen kan bli säkrare för alla, med fokus på att skydda demokratin, säkerställa transparens och upprätthålla förtroendet för den offentliga sektorn. Hon kommer även att diskutera de utmaningar och trender som väntas påverka digitaliseringen inom offentlig sektor och samhället i stort under de kommande åren, och vad som krävs för att möta dessa förändringar på ett säkert och hållbart sätt.

Daniel Akenine - Nationell teknikchef Microsoft

Vi är på väg mot en värld där AI kan automatisera många kognitiva arbetsuppgifter som tidigare inte trodde algoritmer kunde hantera. Hur långt har vi kommit på denna resa och hur ser det ut när vi tittar mot horisonten?Daniel Akenine är fysiker, föreläsare, författare och tidigare hjärnforskare på Karolinska Institutet. Han arbetar som teknikchef för Microsoft och blev 2015 utsedd till en av världen främsta experter inom IT-arkitektur av IASA och 2022 som en av Sveriges 50 mest inflytelserika inom tech i Sverige av IDG och TechSverige. Daniel har i många år varit en av tio ledamöter i regeringens digitaliseringsråd samt  är romanförfattare med bland annat boken ”11 gram sanning” om hur information kan användas för att manipulera vår värld.

Lukas Saari - VD & Grundare Tandem Health

Stora framsteg som skett inom AI innebär att nya användningsområden möjliggörs inom hälso- sjukvården. En av lösningarna som snabbt börjat användas av svenska vårdgivare syftar till att underlätta journalskrivning. Detta fungerar genom att AI-lösningen lyssnar med under patientsamtalet för att göra en transkribering, och direkt efter patientmötet skapar ett utkast till en journalanteckning.Föreläsningen kommer berätta mer om hur lösningen fungerar och de värdena som ses hos vårdgivare som börjat använda den. Utöver ökad produktivitet, så leder det även till att journalanteckningar skrivs direkt efter besöket, att de blir mer fullständiga och att vårdpersonalen kan fokusera fullt ut på patientmötet.

Anna Eriksson - Generaldirektör DIGG

Artificiell intelligens (AI) är en naturlig del i utveckling för att möta välfärdens utmaningar och skapa en mer effektiv och ändamålsenlig förvaltning. Men mycket mer behöver tas fram gemensamt för att vi ska lyckas göra verklighet av den stora potential som finns. Det kräver bland annat nya enade lösningar och ökad kompetens inom området. Myndigheten för digital förvaltning (Digg) deltar aktivt i den pågående debatten gällande utvecklingen och vad Sverige behöver göra framåt. Digg har även fått i uppdrag av regeringen att, tillsammans med Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), ta fram vägledande riktlinjer för användning av generativ AI inom den offentliga förvaltningen.

Carl Heath - Senior forskare RISE

Digitaliseringens transformerande kraft samspelar med flera andra samhällsförändrande omständigheter och påverkar förutsättningarna för samhällets struktur och funktion. Denna transformation förändrar hur vi behöver organisera samhälle, mötesplatser och bildar kunskap. I takt med denna förändring växer betydelsen av att förstå och hantera påverkan av artificiell intelligens (AI) på offentlig verksamhet. Precis som vår samtids utveckling erbjuder stora möjligheter, så uppstår också nya problem och utmaningar att möta. I denna föreläsning illustrerar Carl Heath, senior forskare vid RISE, hur utvecklingen inom AI och dess inverkan på offentlig verksamhet kan både stärka och utmana samhället. Han pekar på såväl nutida som framtida möjligheter och utmaningar för hur samhället kan anpassa sig till och dra nytta av AI:s framsteg, samtidigt som man skyddar och främjar demokratiska värden.

Pia Hardy - Nordenchef för Sjukvård och Life Science

Den globala industrin för hälso- och sjukvård är värd $ 10 trillioner och omfattar tio-tusentals företag och organisationer inom sjukvård, medicinsk teknik och life science. Den kommer också att vara den största teknologiindustrin i framtiden. I den nära framtiden kommer samtliga interaktioner inom sjukvården – patient till läkare, vårdpersonal till patient, vårdgivare till sjukvårdsystem och regioner – stöttas av digitala AI assistenter som underlättar vårdleverans genom beslutsstöd och automatisering. En bättre nyttjan av sjukvårdens dataskatt kommer att möjliggöra personcentrerad vård och nya effektiva interventioner i folkhälsan.Vad krävs för att Sverige skall vara ledande i denna utveckling till nytta för patienter, professionen och samhället?

Maja Fjaestad - Adjungerad professor Luleå tekniska universitet

Allt fler offentliga beslut fattas av algoritmer. Automatiserade processer kan avgöra vilken skola du hamnar i, vad du ska få för vård och om du har rätt till ekonomiskt bistånd eller inte. Beslut som är avgörande för ditt liv och din hälsa. Är det rimligt att offentliga aktörer enskilt ska uppfinna egna lösningar, när de har liknande behov? Hur säkerställer vi att systemen som implementeras inte blir dyra och dåliga? Och kommer en medborgare kunna överklaga ett beslut taget av en digitaliserad förvaltning?

Delta på vårat Hackathon

Du kommer under denna session att få en inblick i hur hackathons kan användas som en katalysator för innovation och hur din organisation kan delta och dra nytta av dessa initiativ. Genom exempel och praktiska verktyg får du med dig värdefulla insikter som hjälper dig att navigera den digitala transformationen och utnyttja AI fulla potential för offentlig sektor. Tillsammans kan vi bygga ett smartare, säkrare och mer hållbart samhälle genom digitalisering och AI.

Hur säkerställer vi att AI tillämpas på ett rättvist och transparent sätt? Hur navigerar vi frågor kring datasäkerhet och integritet i en värld där maskininlärning och automatisering blir allt mer framträdande? Med dessa frågor i fokus kommer du att få vägledning och strategier för att på ett säkert och hållbart sätt implementera AI i din verksamhet.

Utöver detta vill vi också belysa den kreativa och innovativa potentialen som uppstår när den offentliga sektorn samarbetar med tekniska aktörer och experter, något som blir särskilt tydligt under evenemang som AI-hackathons. Under dessa intensiva innovationsdagar samlas utvecklare, dataanalytiker och branschexperter för att lösa utmaningar med hjälp av AI. Hackathons fungerar som en plattform för att snabbt testa nya idéer och teknologiska lösningar, vilket ger myndigheter och organisationer chansen att utforska konkreta tillämpningar av AI för att möta aktuella samhällsbehov.

{{ getDayNameBySlug(daySlug) }}

{{ time }}

{{ getDayNameBySlug(day) }}

{{ speaker.startTime }} – {{ speaker.endTime }} {{ speaker.startTime }}

{{ getRoomNameById(room) }}

{{ speaker.name }}
{{ speaker.jobTitle }} {{ speaker.company }}
{{ speaker.talkHeading }}

Tyvärr finns det inga talare som matchar din sökning, prova att ändra filtrering och/eller sökord.